lauantai 1. marraskuuta 2014

302. päivä

Tänään kirjoitin psykan esseeseen seuraavaa stressistä:
 "Esimerkiksi jos loma tai viikonloppu ei riitä palauttamaan voimavaroja niin paluu töihin tuntuu vaikealta. Tällöin voidaan puhua rasitusasteisesta väsymisestä. Se ilmenee psyykkisinä oireina kuten ahdistuneisuutena, ärtyneisyytenä, unettomuutena ja ilottomuutena. Lisäksi voi ilmetä fyysisiä somaattisia oireita kuten päänsärkyä, vatsaoireita, niska-ja hartianseudun kipuilua, huimausta, sydämen rytmihäiriöitä ja kohonnutta verenpainetta. Jos rasittava elämäntilanne jatkuu prosessi voi johtaa uupumisasteiseen väsymiseen ja sairastumiseen. (Toivo & Nordling 2013, 128.) Stressin vaikutuksista on hyvin ristiriitaisia tuloksia. Yleisesti voidaan todeta stressin kielteisten tunnekokemusten olevan haitallisia elämän laadulle ja yksilön hyvinvoinnille. Stressi vaikuttaa heikentävästi myös terveyttä ylläpitäviin toimintoihin kuten liikkumiseen, rentoutumiseen ja ruokavalioon. (Toivo & Nordling 2013, 129.)"

Kuulostaa tutulta. Kuinka pitkään sitä on ollut niin sokea omalle toiminnalle. Seuraavassa kirjoitan vielä mitä Mielenterveyden psykologia -kirjassa on haastehakuisuuden vahvistamisesta. Haastehakuisuus on yksi selviytymiskeinoja.
 1. Huomion kiinnittäminenKoska ihmiset ovat tottuneet kehonsa erilaisiin jännitystiloihin, kuten niskalihasten kireyteen, He ovat vain epämääräisen tietoisia stressistään. Kun heitä opetetaan kesittymään erilaisiin kehon tuntemuksiin, he voivat oppia tunnistamaan stressitilojaan ja niitä aiheuttavia tekijöitä. 
2. Stressaavien tilanteiden uudelleen tulkintaIhmisiä ohjataan miettimään stressaavaa tilannetta ja tekemään kaksi listaa, joihin kirjataan ne keinot, joilla voidaan helpottaa tilannetta ja ne keinot, joita käyttämällä tilanne voi pahentua. Tämän avulla ihmisillä on mahdollisuus tutkia erilaisia toimintavaihtoehtoja ja huomata, että valituilla keinoilla voidaan vaikuttaa asioiden kulkuun.
3. KompensaatioKun ihminen kohtaa stressiä aiheuttavia tekijöitä ja haasteita, joiden edessä hän on voimaton, suureksi avuksi voi olla sellaisen uuden haasteen löytäminen, johon hän todennäköisesti pystyy vastaamaan. tämä vahvistaa käsitystä itsestä osaavana ja selviytyvänä henkilönä.

Paljon näitä keinoja on tullut hyödynnettyä muissakin elämän tilanteissa. Miettimisen arvoisia. tuota kohtaa kaksi en ole suoraan kokeillut. Siihenhän on vielä mahdollisuus.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti